Katedra i Zakład Bromatologii

Profil dydaktyczny:
- wykłady i ćwiczenia laboratoryjne z przedmiotu „Bromatologia” (farmacja apteczna, IV r.)
- wykłady i ćwiczenia laboratoryjne z przedmiotu „Bromatologia” (kosmetologia, II r.)
- wykłady fakultatywne (farmacja apteczna, IV i V r.; kosmetologia II r.)
- seminarium magisterskie i pracownia magisterska (farmacja apteczna V r.; kosmetologia, V r.)
- w katedrze działa od 2004 r. Studenckie Koło Naukowe Bromatologii
Aktualna tematyka badawcza:
- interakcje leków z natywnymi i genetycznie modyfikowanymi składnikami żywności,
- czystość enancjomeryczna jako kryterium jakości leków, nutraceutyków i farmakoterapeutycznych składników żywności,
- mikro- i nanosensory do skriningowego oznaczania pozostałości leków i hormonów w żywności,
- charakterystyka właściwości naturalnych i syntetycznych materiałów nanokrystalicznych i polimerów,
- infekcje bakteryjne i wirusowe w etiologii otyłości u człowieka,
- bezpieczeństwo zdrowotne żywności biofunkcjonalnej i nutreokosmetyków z fitokomórek macierzystych,
- analiza metabolomiczna i proteomiczna w badaniach farmaceutycznych, biomedycznych i żywieniowych.
Katedra i Zakład Bromatologii CM UMK uczestniczyła w latach 2004-2013 w pracach międzynarodowych sieci tematycznych: chemii żywności InterFoodNet, chemii supramolekularnej Global Supramolecular Network, spektroskopii biomolekularnej EU-NMR, a także była zaproszona do realizacji Narodowego Programu Zapobiegania Nadwadze i Otyłości POL-HEALTH.